ПОРАДИ ПАТ "КИЇВОБЛГАЗ" ЯК УНИКНУТИ ЗДИРНИЦТВА ШАХРАЇВ ПРИ ОБСТЕЖЕННІ ДИМАРЯ

У двох селех Київської області були виявлені факти шахрайства під час перевірки димових та вентиляційних каналів сторонніми організаціями. Зловмисники, представляючись представниками ПАТ «Київоблгаз» вимагали у споживачів по 100 грн за перевірку димовентканалів в іншому випадку погрожували відключенням. У зв’язку з цим компанія радить споживачам, як не потрапити на гачок шахраїв.

 

Фото без опису

Щорічне прочищення димовентиляційних каналів (ДВК) у багатоквартирних будинках - процедура обов'язкова

Перевірку і прочищення димових та вентиляційних каналів виконують спеціалізовані організації, які мають дозвіл на виконання цих робіт Державної служби України з питань праці. Як правило, це приватні компанії, які надають свої послуги на комерційних умовах. ПАТ «Київоблгаз» не має ніякого відношення ні до цих організації, ні до вартості їх послуг. Газовики лише перевірять наявність тяги в димовентканалах під час планових обстежень, до того ж роблять це безкоштовно. Втім, останнім часом, почастішали випадки недобросовісного виконання своїх послуг організаціями з перевірки ДВК. Зокрема були зафіксовані випадки ошукування споживачів групою шахраїв в селах нашої громади.

Так звані «фахівці» представлялися працівниками ПАТ «Київоблгаз», вимагали кошти за перевірку димовентканалів у розмірі 100 гривень, а у разі відмови від послуги погрожували відключенням газу. При цьому, користуючись необізнаністю сільських мешканців, деяким споживачам, в яких взагалі був відсутній димохід, під натиском «спеціалістів» довелося оплатити непотрібну послугу. Фактично ця організація продавала просто аркуш паперу, не виконуючи жодних перевірок. Провівши розслідування, служба безпеки ПАТ «Київоблгаз» встановила, що дійсно спеціалізовані організації ТОВ «Газпромбезпека» та ФОП Головатий Віктор Вікторович вже тривалий час проводять перевірки стану димоходів та вентканалів на території Васильківського, Переяслав-Хмельницького, Фастівського районів, при цьому порушуючи права громадян. З цими фактами ПАТ «Київоблгаз» звернулося до правоохоронних органів. 

ПАТ «Київоблгаз» буде вдячний споживачам за небайдужість і оперативний сигнал за телефонами Контакт-центру 044 36 46 104 та 067 44 49 104 щодо будь-яких випадків, що засвідчують перевищення працівниками своїх повноважень або недобросовісного виконання робіт, пов`язаних з газопостачанням.

ЯК НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ШАХРАЇВ

Щоб споживачі не приймали пічників за шахраїв, керівники спецорганізацій мають заздалегідь погоджувати перевірку із сільською радою, розклеювати оголошення. Під час обходу подвір`їв спеціалісти повинні пред’являти посвідчення своєї організації і пояснювати споживачам, які роботи вони оплачують. Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, пічники повинні перевірити:

  • Засміченість димових і вентиляційних каналів, і у разі необхідності їх прочищати або ремонтувати;
  • Щільність і відокремленість каналів; Наявність нормальної тяги спеціальним приладом (анемометром);
  • Наявність і справність протипожежних переділок від горючих конструкцій будівель;
  • Справність і правильність розташування оголовка відносно даху і розміщених поблизу будівель, споруд і дерев з врахуванням зони вітрового підпору;
  • Відсутність сажі і смоли на внутрішніх і тріщин на зовнішніх поверхнях каналів.

Тому перш ніж платити кошти, вимагайте надання якісної послуги. На Київщині зазначені роботи виконують кілька сотень організацій, які мають діючий дозвіл, підготовлений персонал і спецобладнання. Ознайомитися з переліком цих організацій ви можете на сайті Державної служби України з питань праці у розділі «Реєстр дозволів».